Pagina de start

Accesul Deschis: Redefinirea impactului

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis este un eveniment care se desfăşoară anual la nivel global. În anul curent, Săptămâna Accesului Deschis se desfăşoară în perioada 21-27 octombrie cu genericul "Accesul Deschis: Redefinirea impactului".

Accesul Deschis este una dintre cele mai progresiste mişcări ale cercetătorilor, având ca obiectiv principal promovarea ideii accesului liber la informaţia ştiinţifică. Accesul Deschis este accesul on-line, gratuit, imediat la textul integral al publicaţiilor ştiinţifice pentru oricine, oricând şi oriunde, în toată reţeaua globală.

Biblioteca Ştiinţifică Medicală (BŞM) va desfăşura un program amplu de activităţi, cu scop de informare şi promovare a Accesului Deschis la informaţie, destinat comunităţii ştiinţifice medicale din ţară. Biblioteca Ştiinţifică Medicală vă îndeamnă la cooperare pentru a promova şi a participa activ în iniţiativa Accesului Deschis şi vă invită să participaţi la activităţile organizate în cadrul Săptămânii Accesului Deschis!


BioDigital Human –
descoperă şi învaţă corpul uman într-un mod interactiv 3D!

BioDigital Human este o platformă dinamică 3D de învăţare a anatomiei, a patologiilor şi a tratamentelor. Programul BioDigital Human este un program virtual 3D, care aduce la viață mii de articole anatomice și diverse condiții de sănătate printr-o platformă web interactivă.

BioDigital Human oferă studenților și profesorilor instrumente puternice de învățare a anatomiei, a patologiilor și a tratamentelor. Instrumentele bogate și interactive, construite pe într-o hartă de corp virtual, fac procesul de învățare distractiv și simplu, simplificând conceptele complexe de sănătate, prin puterea de vizualizare a textelor și a imaginilor.

Programul BioDigital Human poate fi accesat atât de pe calculatorul personal, cât şi de pe iPhone şi iPad.

Pentru a utiliza BioDigital Human accesaţi
https://www.biodigitalhuman.com/home/?on=Nicolae%20Testemitanu%20State%20University.

Este necesar să vă înregistraţi cu următoarele date:
adresa de e-mail, parola, codul grupului de acces şi statutul dvs.

Pentru a primi codul de acces, apelaţi la:

1. Centrul de Informare INFOMEDICA nr. 1, bl. didactic central, et. 1, tel. 022 205-216;
2. Centrul de Informare INFOMEDICA nr. 2, bl. didactic nr. 2, et. 3, tel. 022 205-491;
3. Centrul de Informare INFOMEDICA nr. 3, SCR, et. 3, tel. 022 205-490.
 


Acces la biblioteca electronică STAT!Ref

Biblioteca electronică STAT!Ref Din 17.05.2013, Biblioteca Ştiinţifică Medicală asigură acces la STAT! Ref Online Medical Database (The premier healthcare e-source) - bază de date care cuprinde peste 300 de resurse la circa 50 discipline de asistenţă medicală, 300 titluri de cărţi electronice full-text de profil medical şi farmaceutic + acces la PubMed, MedCalc3000 (program care cuprinde peste 520 calcule, seturi de criterii clinice, ecuaţii şi calcule sistematizate pe specialităţi, convertor de doze şi unităţi, algoritmi de luare a deciziilor etc.), National Guideline Clearinhouse (ghiduri clinice), Stedman's Medical Dictionary, baza de date TOXNET (toxicologie), alerte axate pe medicina bazată pe dovezi, noutăţi medicale etc.

Biblioteca electronică STAT!Ref Accesul este autorizat prin nume utilizator şi parolă: http://www.statref.com

Pentru a primi numele de utilizator şi parola de accces, adresaţi-vă la:

1. Centrul de Informare INFOMEDICA nr. 1, bl. didactic central, et. 1, tel. 022 205-216;
2. Centrul de Informare INFOMEDICA nr. 2, bl. didactic nr. 2, et. 3, tel. 022 205-491;
3. Centrul de Informare INFOMEDICA nr. 3, SCR, et. 3, tel. 022 205-490.
 
E-mail: infomedica_caine_sau_maimuta_usmf.md, library_caine_sau_maimuta_usmf.md


Baza de date UpToDate

Baza de date UpToDate Din 3 aprilie 2013, graţie Proiectului moldo-elvețian "Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgență și Terapie Intensivă în Republica Moldova" (REPEMOL), Biblioteca Ştiinţifică Medicală asigură acces gratuit la baza de date UpToDate (www.uptodate.com/online), un sistem de căutare performant ce le permite medicilor să utilizeze în activitatea lor practică medicina bazată pe dovezi (evidenţe medicale): peste 9 500 articole pe teme medicale, la 21 de specialităţi.

Baza de date UpToDate este destinată clinicienilor şi este parte esențială a practicii de zi cu zi a specialiştilor din domeniul medicinii. UpToDate este singura resursă asociată cu cele mai bune rezultate bazate pe dovezi, care serveşte drept suport în luarea deciziilor clinice. UpToDate este o resursă indispensabilă pentru sute de mii de medici şi practicieni din sistemul de asistenţă medicală, care fiind actualizată sistematic acționează ca un coleg medical de încredere, ce oferă informații medicale obiective, bazate pe dovezi la subiecte de îngrijire medicală.

Procesul de căutare este simplu şi începe de la un cuvânt-cheie legat de simptome, afecţiuni (maladii), nume de organe, proceduri de diagnostic, tratamente sau medicamente. După apăsarea butonului Search, baza de date va oferi o listă de articole bazate pe evidenţe medicale, în ordinea relevanței acestora, care pot fi sistematizate în funcție de tipul pacientului: adult sau copil.

Accesul la UpToDate (www.uptodate.com/online) este nelimitat după numărul de persoane care accesează simultan baza de date şi este asigurat pe baza de IP adresele instituţiei (fără autentificare prin nume utilizator şi parolă):

 1. Blocul didactic central (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 165).
 2. Blocul didactic nr. 2 (str. Malina Mică, 66).
 3. Spitalul Clinic Republican (str. N. Testemiţanu, 29.)
 4. Spitalul Clinic Republican pentru Copii "Em. Coţaga" (str. V. Alecsandri, 2).
 5. Căminul nr. 5 (str. N. Testemiţanu, 13).
 6. Farmacia Universitară (str. N. Testemiţanu, 22).
Mai multe informaţii despre UpTodate, accesaţi PDF şi video:
http://www.uptodate.com/home/uptodate-story.

Pentru mai multe informaţii despre REPEMOL, accesați aici.


Reviste medicale cu factor de impact în a. 2012
(sursa: http://impactfactor.weebly.com)
 1. Anaesthesia
 2. Cardiology
 3. Dermatology
 4. Emergency medicine
 5. Endocrinology
 6. Gastroenterology
 7. Genetics
 8. Geriatrics
 9. Haematology
 10. Immunology
 11. Infectious diseases
 12. Medicine
 13. Neurology
 14. Nutrition
 15. Obstetrics and Gynaecology
 1. Oncology
 2. Ophtalmology
 3. ORL
 4. Orthopaedics
 5. Paediatrics
 6. Pathology
 7. Psychiatry
 8. Radiology
 9. Renal diseases
 10. Respiratory diseases
 11. Rheumatology
 12. Surgery
 13. Urology
 14. Vascular surgery

HINARI - Cercetare în sănătate
Hinari

Programul HINARI (Health InternetWork Access to Research Initiative) coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii – oferă acces gratuit la cea mai largă colecţie de resurse (10728 titluri de reviste medicale, 18798 cărţi electronice din diferite domenii ştiinţifice), editate de cele mai prestigioase edituri: Blackwell, Elsevier Science, The Harcourt Worlwide STM Group, Wolters Kluwer International Health&Science, Springer Verlag şi John Wiley etc.

Totodată, prin HINARI se oferă acces şi la alte 28 baze de date şi colecţii de reviste electronice (Scopus (Elsevier), Web of Knowledge Special Edition - Medline, Web of Knowledge Special Edition - Current Contents, Popline etc.), 42 surse de referinţă şi 16 colecţii în acces deschis.

În compartimentul Reference Sources puteţi accesa cele mai relevante resurse axate pe medicina bazată pe dovezi: Cochrane Library, Clinical Evidence, EBM Guidelines, BMJ Best Practice, Essential Evidence Plus, BMJ Case Reports, BMJ Learning, Duodecim EBM Guidelines etc.

Din reţeaua universitară, accesaţi:
   http://hinari.usmf.md (fără autentificare prin nume utilizator şi parolă).
Din exterior accesaţi:
   http://www.who.int/hinari/en (cu autentificare prin nume utilizator şi parolă).


OARE OARE (Online Access to Research in the Environment), coordonat de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), oferă acces gratuit la 4572 titluri de reviste ştiinţifice, 8387 cărţi electronice ce vizează cercetări asupra mediului înconjurător.

Totodată, prin OARE se oferă acces şi la alte 17 baze de date şi colecţii de reviste electronice (Environmental Issues & Policy Index, Environmental Sci & Pollution Mgmt, Scopus (Elsevier), Web of Knowledge Special Edition - Current Contents, Scirus etc.), 16 surse de referinţă şi 11 colecţii în acces deschis.


ARDI - Acces la cercetare pentru dezvoltare şi inovare
ARDI

Programul ARDI - Access to Research for Development and Innovation (Acces la cercetare pentru dezvoltare şi inovare) este coordonat de Organizaţia Mondială pentru Proprietatea Intelectuală (WIPO), în colaborare cu 17 editori din sfera ştiinţei şi tehnologiei, oferă acces gratuit la 3104 titluri de reviste ştiinţifice, 10798 cărţi şi 119 surse de referinţă din diverse domenii.


Resurse informationale medicale in Acces Deschis
BioMed Central
www.biomedcentral.com
  Directory of Open Access Journals
www.doaj.org
Bioline International
www.bioline.org.br
  GHD online
www.ghdonline.org
HighWire Stanford University
highwire.stanford.edu/lists/d
  Free Medical Journals
www.freemedicaljournals.com
AOSIS OpenJournals
www.openjournals.net
  The National Academies Press
www.nap.edu
Japan Science and Technology Information Aggregator, Electronic
www.jstage.jst.go.jp
  PLOS
www.plos.org
Scientific Electronic Library Online
www.scielo.org

Resurse pentru autorii si traducătorii de articole stiinţifice în limba engleză (PDF)

Stimaţi utilizatori!
Biblioteca Ştiinţifică Medicală Vă pune la dispoziţie o colecţie de ghiduri clinice, înregistrate în Reţeaua Internaţională a Ghidurilor (GIN – Guideline International Network), pe diverse specialităţi medicale, oferite cu generozitate de specialiştii principali ai Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova. Pentru mai multe informaţii, vizualizaţi lista ghidurilor clinice.
Descarca lista ghidurilor din GIN
Descarca lista ghidurilor din GIN
Pentru a accesa aceste resurse informaţionale, Vă puteţi adresa la Centrul de Informare INFOMEDICA nr. 1 (bd. Ştefan cel Mare, 165, bl. didactic principal), Centrul de Informare INFOMEDICA nr. 2 (str. Malina Mica, 66, bl. didactic nr. 2), Oficiul Referinţe (str. N. Testemiţanu, 29, Spitalul Clinic Republican). Relaţii la nr. de tel.: 022 205-216, 022 205-491.
Lista a fost reînnoită 27 octombrie 2008.
 

Site-ul a fost vizitat 2291 de ori