Ziua Mondială de Combatere a Pneumoniei!

Publicat: 10.11.2016
str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3
Intrare liberă

Ziua Mondială de Combatere a Pneumoniei

 

Ziua Mondială de Combatere a Pneumoniei (World Pneumonia Day), este marcată anual pe 12 noiembrie, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății.

Acest eveniment a fost înfiinţat în aprilie 2009, cu scopul de a comunica pericolul pe care pneumonia îl reprezintă pentru sănătatea publică şi pentru a preveni milioanele de decese care sunt înregistrate în fiecare an, în întreaga lume.

Tema pentru anul 2016 este: „Ține promisiunea. Oprește pneumonia acum”. Acțiunile sunt îndreptate în special spre categoria de vârstă 0-5 ani, unde această boală reprezintă principala cauză a mortalității. Pneumonia poate fi prevenită prin imunizare, o alimentație sănătoasă și o corectă informare a părinților.

Pneumonia este o formă de infecţie respiratorie acută, care afectează plămânii şi este cauzată de o serie de agenţi infecţioşi, inclusiv viruși, bacterii şi ciuperci.

Există şi o serie de factori care favorizează apariţia pneumoniei:12 noiembrie

* condiţii deficitare de îngrijire şi igienă precară;
         * nutriţie dezechilibrată şi malnutriţie;
         * contactul cu mediile aglomerate şi instituţionalizarea (creşe, grădiniţe);
         * expunerea la fumul de țigară;
         * fumatul mamei în perioada de graviditate;
        * afecţiuni deja existente – copilul va fi mult mai predispus la pneumonie în formă gravă, dacă suferă deja de anumite boli (malformaţii congenitale, bronşite, HIV, rujeolă etc.).

Prevenirea pneumoniei și tratamentul la timp și corect reduce mortalitatea infantilă, iar pentru a realiza aceste obiective în continuare rămân a fi importante:

* imunizarea împotriva Hib, pneumococ, rujeola și tuse convulsivă (pertusis)

* alăptarea la sân în primele șase luni;

* respectarea strictă a regulilor de igienă personală, cu spălarea pe mâini cu săpun, în instituțiile pentru copii și la domiciliu;

* diminuarea poluării aerului din interiorul încăperilor prin utilizarea sobelor sigure;

* interzicerea fumatului în prezența copiilor etc.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Pneumoniei, în perioada 10-15 noiembrie, Biblioteca Științifică Medicală, Centrul de Informare și Documentare al OMS, organizează o expoziție tematică  (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.)

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Considerați că BȘM trebuie să asigure accesul la raft pentru utilizatori?

Alegeri
Perioadă
-