Donație generoasă de literatură medicală din partea domnului Profesor Dr. Jean-Paul Squifflet pentru Biblioteca Științifică Medicală a USMF „Nicolae Testemițanu“

Publicat: 15.02.2019

Profesorul Jean-Paul Squifflet este un chirurg de talie internațională, specializat în chirurgia de transplant și chirurgia endocrină, discipolul profesorului Guy. P. J. Alexandre, care activează la moment în calitate de profesor consultant la CHU Sart Tilman, Liege, Belgia și este cel care în 1982 a realizat primul transplant de pancreas din Belgia (fiind și al 75-lea în lume).

În perioada 1992 – 2005 a fost Șef Departament de Chirurgie Endocrină, Transplant Renal și Pancreatic și Prelevare de Organe a Clinicii Saint Luc a Universității Louvaine din Brussels, Belgia. Apoi, din 2005 până în 2011 a fost Șef Clinică la CHU Sart Tilman din Liege, Belgia. Are la activ peste 1000 de transplanturi renale și sute de transplanturi de pancreas, a dezvoltat împreună cu alți entuziaști programul de transplant de la donator după stop cardiac în Belgia. Totodată, este coautor a peste 500 articole științifice publicate. 

Pe parcursul carierei sale a fost președintele mai multor societăți medicale de prestigiu: Royal Belgian Society for Surgery; Council of Physicians (Belgium, Province of Brabant); French Speaking Society of Transplantation; redactor la diverse reviste medicale și mulți ani la rând a fost expert în transplant din partea Belgiei în cadrul CD-P-TO (Comitetului European În Transplantul de Organe) al Consiliului Europei.
Colaborarea dintre domnul Prof. Dr. Jean-Paul Squifflet și Republica Moldova a început încă în anul 2000, când dl. Prof. Dr. Adrian Tănase, Șef Catedră Urologie și Nefrologie Chirurgicală USMF, pe atunci conferențiar universitar, a realizat un stagiu la Clinica Universitară Saint-Luc a Universității Catolice din Louvain, Brussels, unde activa și prof. Squifflet. După care dl dr. Grigore Romanciuc, chirurg-urolog, actualmente vice-director al Agenției de Transplant din Republica Moldova, a efectuat un stagiu de 6 luni în clinica condusă de acesta.

În 2002 Prof. Squifflet vizitează pentru prima dată Republica Moldova, fiind invitat la Conferința a 3-a de Urologie și Conferința a 2-a de Nefrologie, Dializă și Transplant Renal din Republica Moldova, apoi în 2006 la cea de-a 4 ediție a congresului.

Începând cu anul 2012, după înființarea Agenției de Transplant, domnul profesor a efectuat împreună cu soția sa Francoise Squifflet mai multe vizite de lucru în Republica Moldova, fiind invitat în calitate de expert în transplant în cadrul proiectului european Twinning „Consolidarea Agenției de Transplant din Republica Moldova și armonizarea legislativă în sfera calității și siguranței substanțelor de origine umană”. Astfel, domnul profesor a fost implicat direct în crearea cadrului legislativ și strategic pentru activitățile de transplant din Republica Moldova, în crearea sistemului de coordonare în transplant în țara noastră și inițierea activităților de menținere a donatorilor în moarte cerebrală. Alături de echipa de transplant renal de la Spitalul Clinic Republican a realizat peste 25 intervenții chirurgicale de transplant renal, atât de la donator viu, cât și de la donator în moarte cerebrală. Un profesionist de excepție, un om cu inimă mare și un profesor fantastic – sunt sintagmele cu care poate fi descris domnul profesor. 

Pentru aportul adus în medicina de transplant din Republica Moldova și în formarea specialiștilor în domeniu, În 2016 i-a fost conferit titlul de Profesor Asociat al Universității de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”. 
Ultima vizită a domnului profesor în Republica Moldova a fost în luna octombrie 2018, fiind invitat special la Ziua Europeană a Donării și Transplantului de Organe, care a avut loc în acest an la Chișinău. Și de data aceasta a hotărât să susțină echipa de transplant renal de la Spitalul Clinic Republican și a participat la încă 2 intervenții de transplant. Atunci a apărut și ideea de a face o donație de literatură medicală pentru Biblioteca Științifică Medicală a USMF, reviste medicale cotate internaționale și cărți de specialitate. Printre cele mai importante titluri din colecție menționăm: New England Journal of Medecine (NEJM); American J. of Transplantation; Transplant International; J.of Heart and Lung Transplantation; World Journal of Surgery etc.

Îi suntem profund recunoscători domnului Profesor pentru aportul dumnealui în dezvoltarea serviciului de transplant renal din Republica Moldova și suportul educațional exprimat prin această frumoasă donație.

 

1
2
3
4
1
2
3
4

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-