Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

Publicat: 04.02.2014
str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3
Intrare liberă

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

 

mythsAnual, în data de 4 februarie, este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, eveniment susţinut de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în scopul combaterii maladiei şi promovării modurilor de abordare globală a bolii.

În acest an, Uniunea Internaţională pentru Controlul Cancerului (UICC) lansează sloganul ''Demontarea miturilor'' (''nu este nevoie să vorbim despre cancer'', ''nu există semne sau simptome pentru cancer'', ''nu pot face nimic în privinţa cancerului'' şi ''nu am dreptul la îngrijiri pentru cancer'') şi recomandă focalizarea manifestărilor asupra obiectivului 5 din Declaraţia Mondială Împotriva Cancerului, ''Spulberaţi miturile dăunătoare şi ideile preconcepute despre cancer''. Creşterea nivelului de educaţie şi al gradului de conştientizare în ceea ce priveşte cancerul pot duce la schimbări pozitive la nivelul individului, comunităţii şi al politicilor, astfel încât preocuparea pentru combaterea cancerul să fie permanentă. 

În conformitate cu datele OMS, cancerul este una dintre cauzele principale de deces în întreaga lume. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. În prezent, 7,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului în întreaga lume, iar, dintre aceştia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30-69 de ani). 1,5 milioane de persoane, care suferă de această boală, ar putea fi salvate, dacă ar fi luate măsuri decisive pentru a atinge obiectivul OMS ''25 by 25'': reducerea deceselor premature prin boli netransmisibile cu 25% până în anul 2025. Cele mai afectate sunt ţările în curs de dezvoltare. La nivel mondial, este înregistrată o creştere a îmbolnăvirilor care va ajunge la 19,3 milioane de cazuri (pe an) în 2025, comparativ cu 14,1 milioane în 2012. 

Potrivit Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, numai în anul 2012 la evidenţă primară au fost luaţi 8 204 bolnavi, comparativ cu cifra de 8080 bolnavi diagnosticaţi în anul 2011. Datele statistice privind mortalitatea şi morbiditatea prin cancer sunt şi ele în permanentă creştere. În anul 2012 au fost înregistrate 5 734 de decese, comparativ cu 5635 de decese din anul 2011.

După localizare, în structura morbidităţii pe primul loc se situează cancerul colorectal (12,2% din cazuri), pe locul doi - cancerul glandei mamare (10,6%), pe locul trei - cancerul pulmonar (10,2%), pe locul patru - cancerul de piele (10,1% ) şi pe locul cinci - hemoblastozele (6,3%).  La populaţia masculină prevalează cancerul pulmonar ( 17,7% cazuri), cancerul colorectal (14,2%) şi cancerul prostatei (7,0%), iar la femei - cancerul de sân (22,1 %), colorectal (11,1 %) şi cel de col uterin ( 7,8%).

Biblioteca Științifică Medicală organizează pe data de 4 februarie 2014, ziua mondiala a canceruluiCentrul de Informare și Documentare al OMS (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3), o expoziţie consacrată  Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului. 

 

Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice).

                                                                                                                                                

Pentru mai multe informaţii despre Ziua mondială de luptă împotriva cancerului 2014, accesaţi:

http://www.worldcancerday.org/

http://www.cancer.org/cancer/news/world-cancer-day-2014

http://www.afro.who.int/en/media-centre/events/details/305-world-cancer-day-2014.html

http://www.iarc.fr/

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-