Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

Publicat: 21.07.2016
str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3
Intrare liberă

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

 

eliminarea hepatitelorAnual, la 28 iulie, în întreaga lume este marcat un eveniment care focalizează asupra factorilor de risc, prevenţiei şi controlului hepatitelor virale. Tema campaniei globale pentru anul 2016 este: ,,Eliminarea hepatitelor virale,,.

 Alianţa Mondială a Hepatitei atrage atenţia, cu ocazia Zilei mondiale a hepatitei, asupra incidenţei şi gravităţii acestei afecţiuni, precum şi asupra importanţei prevenţiei prin vaccinare. Pe plan mondial, hepatita reprezintă o problemă importantă de sănătate publică, ea putând determina forme severe cu evoluţie spre deces. Cu toate acestea, „este o infecţie care poate fi prevenită prin vaccinare“.

Există mai multe tipuri de hepatită, denumite în funcţie de tipul de virus care o produce. Două dintre cele mai comune tipuri sunt hepatita cu virus A şi hepatita cu virus B. În prezent, la nivel mondial, anual se înregistrează aproximativ 1,4 milioane de cazuri de hepatită A, conform datelor OMS. În acelaşi timp, experţii OMS estimează că circa 600.000 de oameni îşi pierd viaţa anual din cauza complicaţiilor infecţiei cronice cu virusul hepatitei B (cancer hepatic, ciroză hepatică).

Hepatitele virale B, C, D pot fi prevenite prin:

• reducerea riscului transmiterii sexuale (prin abstinenţă, fidelitate unui singur partener şi sex protejat);

• imunizarea împotriva hepatitei B;

• sterilitatea instrumentelor în timpul manipulaţiilor medicale;

• vigilență în timpul efectuării manichiurii, pedichiurii, tatuajului, piersingului

Hepatita virală A poate fi prevenită prin:

• respectarea igienei personale: spălarea mâinilor înainte de luarea mesei și după folosirea WC-ului

• consumul de apă din surse sigure. În caz dacă nu se știe despre calitatea apei, se recomandă de a fierbe apă înainte de a fi consumată sau folosită la prepararea bucatelor. Se recomanda de asemenea folosirea apei îmbuteliate.

• păstrarea curățeniei în gospodărie, spălarea și dezinfectarea jucăriilor, curățarea și dezinfectarea fântânilor, etc.

• reducerea riscului transmiterii habituale (folosind individual obiectele de igienă personală);

• vaccinarea contra hepatitei virale A.

Cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva hepatitei, în perioada 26-30 iulie, Biblioteca Științifică Medicală, Centrul de Informare și Documentare al OMS, organizează o expoziție tematică  (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3).

Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.).

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-