Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei!

Publicat: 23.03.2016
Centrul de Informare şi Documentare al OMS (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3) şi Sala de lectură nr. 2 (str. Malina Mică, 66, bl. 2)
Intrare liberă

Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei!

 

    tb-stoptbrec-org-dalamAnual, conform Calendarului Organizației Mondiale a Sănătății, în data de 24 martie este marcată Ziua Mondială de combatere a tuberculozei, consemnând astfel data descoperirii de către dr. Robert Koch a agentului cauzal al bolii – bacilul Koch.  

   „Să ne unim pentru a stopa tuberculoza”este genericul campaniei din acest an, scopul căruia este de a sensibiliza opinia publică asupra faptului, că tuberculoza rămâne a fi o problemă epidemiologică mondială, cu multiple implicații de ordin medical, psihologic și social, producând îmbolnăvirea şi moartea a milioane de oameni anual. 

În luna mai 2014, cele 194 state-membre ale OMS au convenit asupra Strategiei de a pune capăt epidemiei TB la nivel mondial până în anul 2030. Strategia stabilește obiective și schițează acțiunile necesare pentru guverne și parteneri,  societate civilă, furnizorii serviciilor de sănătate şi partenerii internaționali de a-și conjuga eforturile în stoparea tuberculozei, în accelerarea progresului pentru a dezvolta și a oferi servicii de îngrijire  a persoanelor afectateși comunitățile în care trăiesc, de a elabora politici care ar preveni și ar acorda îngrijiri acestor persoane.

         În a. 2014, în Republica Moldova, incidenţa globală prin tuberculoză a depăşit de cca. 3 ori media înregistrată în Regiunea Europeană a OMS, constituind – 99,7 cazuri la 100 mii din populaţie, comparativ cu 92,4 cazuri la 100 mii din populaţie în anul 2013.

       Tuberculoza este o maladie infecţioasă, care se transmite de la o persoană la alta prin aer, cauzată de Mycobacteria tuberculozei și afectează mai des plămânii, însă poate afecta şi alte organe (oasele, articulaţiile, rinichii, ganglionii limfatici, aparatul urogenital, pielea, ochii etc.).

         Asigurarea unui nivel ridicat de conştientizare în interiorul comunităţii în ceea ce priveşte tuberculoza şi solicitarea asistenţei în timp util, precum şi oferirea continuă a sprijinului din partea comunităţii pentru pacienţii cu tuberculoză şi a persoanelor supuse riscului, vor contribui la consolidarea eforturilor de eliminare a bolii:

 -          Împreună putem preveni TB, reduce sărăcia.

 -          Împreună putem testa mai bine, trata, și vindeca.

 -          Împreună putem opri stigmatizarea și discriminarea.

-           Împreună putem stimula cercetarea și inovarea.

       Cu acest prilej, pe 24 martie 2016, Biblioteca Ştiinţifică Medicală, Centrul de Informare și Documentare al OMS şi Sala de lectură nr. 2 organizează expoziţia tematică "24 martie – Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei".

       Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS (str. N. Testemițanu, 29, Spitalul Clinic Republican, et. 3) şi Sala de lectură nr. 2 (str. Malina Mică, 66, bl. 2) pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice etc.)

 

Pentru mai multe informaţii despre Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, accesaţi:

 http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2016/tb-day/en/

http://www.stoptb.org/events/world_tb_day/2016/default.asp

201

tbc

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-