23 aprilie-Ziua bibliotecarului la BȘM

Publicat: 23.03.2018

Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova se sărbătorește din anul 2000, când președintele țării a semnat un decret privind instituirea sărbătorii profesionale - Ziua Bibliotecarului în data de 5 octombrie. În anul 2010 la solicitarea Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova a fost produsă o modificare la decretul Președintelui Republicii Moldova cu privire la stabilirea zilei omagierii. În calitate de argument a fost invocat faptul că în mai multe ţări din lume, inclusiv SUA, Marea Britanie, România ş.a. profesia de bibliotecar este sărbătorită la 23 aprilie, de Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, instituită de către UNESCO în 1995, la Conferinţa Generală de la Paris, sau în date apropiate acestei zile. Respectiva sărbătoare este o oportunitate pentru întreaga societate de a aprecia la justa valoare rolul cărţii ca ocazie de susţinere a culturii, educaţiei, comunicării şi vieţii sociale. Această zi, de asemenea, oferă posibilitatea de a aprecia importanţa bibliotecarilor ca mediatori între lumea cărţii, a informaţiei şi cea a cititorilor.DSC 4021

Cu prilejul sărbătorii Zilei Bibliotecarului și Zilei internaționale a cărții și a dreptului de autor, pe 23 aprilie la   Biblioteca Științifică Medicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-au desfășurat un șir de activități. Evenimentul a demarat cu un mesaj de salut la adresa bibliotecarilor din partea Directorului Bibliotecii Științifice Medicale, Liubovi Karnaeva, care a menționat, că Ziua Bibliotecarului, sărbătorită la 23 aprilie, este un motiv special de a aduce multumiri tuturor colaboratorilor Bibliotecii Științifice Medicale pentru serviciul oferit comunității medicale din Republica Moldova, pentru promovarea Cultului Cărţii şi pentru ghidarea drumului spre cunoaştere. Au fost oferite diplome și mențiuni reprezentanţilor BȘM cu rezultate remarcabile în activitate: Elizaveta Vedean, Tamilla Barov, Elena Carpovici, Larisa Solomon, Natalia Bot, Galina Bolocan, Liudmila Volosanova .

Printre cei prezenți la eveniment au fost și oaspeții Bibliotecii Științifice Medicale din SUA, Donna Flake, coordonatorul proiectului Moldova-North Carolina Medical Libraries Partnership și Dr. Rhonda Amoroso, membru al Consiliului de administrație al Centrului Medical Central din Hanover, Carolina de Nord. Parteneriatul dintre Biblioteca Ştiinţifică Medicală (BŞM) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova şi 12 biblioteci medicale din Statul Carolina de Nord, SUA a debutat în februarie 2006 și a contribuit la modernizarea Bibliotecii Ştiinţifice Medicale, la dezvoltarea colecției acesteia şi la diversificarea serviciilor informaționale prestate utilizatorilor. De asemenea, graţie acestuia, Biblioteca USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membră cu drepturi depline a Asociaţiei Europene a Bibliotecilor Medicale. În continuare bibliotecarii de la Biblioteca Științifică Medicală au avut parte de câteva cursuri de instruire, ținute de specialiștii din SUA.ZIUA BIBLIO

Participanții la eveniment au avut ocazia să facă cunoștință cu publicațiile expuse la expoziția ”23 aprilie - Ziua Bibliotecarului și Ziua Internațională a Dreptului de autor”. Un compartiment al expoziției a fost compus din cele mai interesante și actuale publicații ale colaboratorilor Bibliotecii Științifice Medicale.

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-