Atelierul online “Resurse informaţionale create şi dezvoltate de Biblioteca Ştiinţifică Medicală”

Publicat: 09.02.2022

Activitatea Bibliotecii Ştiinţifice Medicale este orientată spre susţinerea informaţională a proceselor de instruire şi cercetare ştiinţifică prin dezvoltarea şi promovarea resurselor sale şi prin acordarea de servicii moderne care să răspundă necesităților informaționale ale comunității academice.

1Astfel, în data de 07.02.2022 Biblioteca Științifică Medicală al USMF ”Nicolae Testemițanu” a organizat şi desfășurat Atelierul online “Resurse informaţionale create şi dezvoltate de Biblioteca Ştiinţifică Medicală”. Activitatea a fost organizată cu scopul de a promova produsele create de Bibliotecă, surse primordiale de instruire şi cercetare, şi de a  dezvolta abilități de accesare și utilizare eficientă a acestora.

În acest sens, a fost prezentat Repozitoriul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie ”Nicolae Testemițanu” (https://repository.usmf.md/) care include și oferă acces la arhivele full-text a 7 titluri de reviste științifice medicale și farmaceutice locale, Protocoale Clinice Naționale, materiale ale conferințelor și ale evenimentelor profesionale, teze și rezumate ale tezelor de doctor, materiale multimedia ș.a. Către 07.02.2022, colecția RI include peste 17400 publicații înregistrate. 

2De asemenea, a fost demonstrat conținutul  Bibliotecii  Electronice Didactice (https://library.usmf.md/ro/library) care oferă acces la 749 titluri de publicaţii didactice, ghiduri, cursuri de prelegeri, elaborări metodice etc. Această resursă informaţională oferă utilizatorilor posibilitatea de a consulta şi descărca, gratuit, versiunea electronică a manualelor şi materialelor metodice (în format PDF).

Formabilii au fost antrenați în accesarea catalogului web al bibliotecii (integrat pe platforma PRIMO) (http://primo.libuniv.md/), și au dezvoltat competenţe şi abilități de căutare și regăsire a informației la distanță. De asemenea, a fost demonstrat catalogul partajat al bibliotecilor universitare, LibUniv Catalog – care integrează cataloagele electronice a 7 biblioteci universitare din Republica Moldova (USMF “Nicolae Testemiţanu”, UASM, USM, USARB, ASEM, UTM, UPSC “Ion Creangă”), precum şi o gamă largă de resurse externe, la care accesul este pe bază 3de licenţă sau gratuit: bazele de date EBSCO, programele HINARI, AGORA, OARE, FAOSTAT, AGRIS, SpringerLink etc.. De asemenea, pe platforma PRIMO este integrat Repozitoriul USMF “Nicolae Testemiţanu” şi Primo Central Index - o vastă colecţie de resurse informaţionale, destinată comunităţii academice. Primo Central Index cuprinde sute de milioane de resurse electronice ştiinţifice de importanţă regională sau globală: articole din reviste, cărți, recenzii, materiale ale conferințelor științifice, comentarii, documente legislative și multe altele, care sunt adunate de compania ExLibris direct de la editori sau din arhivele cu acces deschis. Participanții au apreciat facilitățile oferite de acest produs și posibilitatea de căutare simultană într-o multitudine de resurse informaționale.

La activitate au participat 46 de persoane printre care: studenți, rezidenți, studenți masteranzi și doctoranzi, cadre științifico-didactice și cercetători științifici.

 

1

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-