Bibliotecarii preocupaţi de educaţia mediatică în comunitate
- vizualizări: 193
În perioada 16-19 aprilie curent, 15 bibliotecari din cadrul Bibliotecii Ştiinţifice Medicale şi Bibliotecii Centrului de Excelenţă în Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo” au participat la training-ul privind educaţia mediatică în biblioteci. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Ştiinţifică Medicală a USMF „Nicolae Testemiţanu” din RM. Trainingul a fost moderat de formatorul Olesea Dobrea, şef secţie Automatizare Tehnologii de Bibliotecă şi Cercetare, BŞM.
Iniţial, formatorul a făcut o incluziune în sensul noţiunii de educaţie mediatică. Le-a vorbit participanţilor despre training-ul organizat în vederea formării formatorilor de educaţie mediatică, organizat de IREX Europe în colaborare cu Internews Moldova (programul Media M).
În cadrul training-ului au fost abordate subiecte precum:
- Mass-media, funcţiile şi mijloacele media, factorii comunicării, principiile media.
- Noile media. Mediile de socializare. Neticheta şi comunicarea online.
- Ştirea, structura şi principiile ştirii, exigenţe de scriere a unei ştiri, evaluarea corectă a ştirilor, fenomenul dezinformării şi manipulării media, fakenews şi breakingnews.
- Etapele de elaborare a unui articol şi cele de realizare a unui interviu.
Instruirea s-a axat pe dezvoltarea gândirii critice a formabililor, cultivarea abilităţilor de analiză, evaluare, diferenţierea unei ştiri false de una veridică, cultura comunicării online, scrierea unei ştiri, a unui articol media etc. Formatorul a preluat şi utilizat diverse metode şi tehnici noi de predare – învăţare, de eficientizare a lecturii şi gândirii critice.
Totodată, participanţii la training au avut posibilitatea să aplice în practică cunoştinţele obţinute. Astfel, au dat dovadă de spirit analitic şi de sinteză, creativitate şi sinergie. La finele instruirii, bibliotecarii au completat chestionarele de evaluare a training-ului. Feedbackul a fost unul pozitiv. Respondenţii au apreciat cursul ca fiind foarte util şi interesant, care îi va ajuta atât în activitatea profesională, cât şi în viaţa de zi cu zi. „Sunt încrezută că acest training mă va ajuta să mă descurc în fluxurile enorme de informaţii, voi putea zice stop fals, stop manipulării şi dezinformării, stop intoxicării informaţionale”, susţine Victoria Ghidirim, bibliotecar BŞM.
„Cursul de educație mediatică m-a surprins pozitiv prin metoda de predare și originalitate. Am remarcat cât de creativi pot fi bibliotecarii BȘM. Pot să spun cu certitudine că, mi-am îmbogățit cunoștințele care ulterior le voi aplica în realizarea unor proiecte în cadrul bibliotecii. Aș vrea să aduc mulțumiri colegelor care au depus efort, răbdare și perseverență în organizarea și predarea cursului ”Educație pentru media în biblioteci”, menționează Elena Carpovici, bibliotecar principal, BȘM.
De asemenea, bibliotecarii au apreciat la cel mai înalt nivel prestaţia formatorului şi gradul de accesibilitate şi claritate în prezentare: „ne-am dori să avem la toate instruirile viitoare un trainer la fel de pregătit, competent, receptiv şi inteligent” a conchis Ludmila Covalschi, şef sector BŞM.
Instruirea a fost asistată de directorul BŞM, Liubovi Karnaeva. În semn de apreciere pentru participare şi implicare activă, au fost oferite certificate de participare tuturor celor prezenţi.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii