Conferința științifică anuală „Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță”
- vizualizări: 103
Pe data de 21.10.2021, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din RM a organizat, Conferința științifică anuală „Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță”. În acest context, Biblioteca Ştiinţifică Medicală a participat la acest for ştiinţific concomitent cu celelalte subdiviziuni ale universităţii, antrenate în procesul de studiu și cercetare. Sesiunea de comunicări a întrunit online 50 de participanți, specialiști din instituțiile infodocumentare naționale și internaționale.
Conferința a culminat cu o rezoluție, care a fost aprobată unanim:
Rezoluție:
- Bibliotecile universitare sunt partenere de nădejde în procesul de instruire şi cercetare, de la informare –documentare până la diseminare.
- Bibliotecile universitare contribuie la sporirea competitivităţii, vizibilităţii şi impactului rezultatelor cercetărilor ştiinţifice la nivel național şi internațional.
- Bibliotecile îşi asumă activitatea bibliometrică, sprijină cercetătorii în evaluarea performanţelor ştiinţifice şi contribuie la sporirea vizibilităţii rezultatelor cercetării.
- O instituţie se constituie şi se menţine datorită şi prin intermediul numeroaselor procese şi reţele de comunicare ştiinţifică care le dau coerenţă.
- Biblioteca Ştiinţifică Medicală a USMF „Nicolae Testemiţanu” salvgardează, cercetează, valorifică patrimoniului documentar pe care îl deţine.
- Activitatea expozițională constituie o direcție important în activitatea Bibliotecii Ştiinţiifice Medicale.
- Informaţia bibliografică într-o formă comprimată reflectă istoria procesul de cercetare la USMF “Nicolae Testemiţanu”.
În baza rapoartelor audiate, se recomandă:
- elaborarea ofertei educaţionale pentru formarea unei culturi bibliometrice a personalului din bibliotecă;
- achiziţionarea abonamentului de acces la baza de date Web of Science, pentru toate instituţiile academice şi de cercetare;
- diversificarea serviciilor bibliometrice și altmetrice prestate;
- includerea serviciilor bibliometrice în Regulamentul privind serviciile prestate de bibliotecile publice;
- implicarea mai activă a bibliotecilor în sporirea vizibilităţii producţiei ştiinţifice universitare;
- promovarea reţelelor de comunicare ştiinţifică şi ghidarea cercetătorilor în utilizarea acestora;
- intensificarea promovării donaţiilor în vederea stimulării actului de donaţie;
- modelarea comportamentului informaţional al utilizatorilor în raport cu resursele informaţionale şi instrumentele de regăsire a informaţiei de care dispune biblioteca;
- studierea continuă a comportamentului informațional al utilizatorilor;
- modernizarea marketingului de bibliotecă;
- valorificarea patrimoniului documentar la nivel instituţional, regional şi naţional;
- cercetarea bibliografică continuă în scopul valorificării rezultatelor științifice.
Această conferință este o pistă de decolare pentru tinerii specialişti şi o şcoală de instruire profesională continuă a bibliotecarilor, deoarece aici are loc trecerea în revistă a întregii activităţi ştiinţifice a bibliotecilor academice.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii