Cursul educațional "Identificarea revistelor pseudoștiințifice"
- vizualizări: 158
În data de 28 octombrie 2021, Biblioteca Științifică Medicală a USMF "Nicolae Testemițanu” a organizat Cursul educațional privind Identificarea revistelor pseudoștiințifice. Activitatea a avut drept scop familiarizarea membrilor comunității universitare cu fenomenul și problematica publicațiilor lipsite de onesitate editorială.
Cursul a întrunit redactori și membri ai echipelor editoriale ale revistelor medicale și farmaceutice locale, conferențiari și asistenți universitari, studenți doctoranzi, profesori, lectori, cercetători științifici și bibliotecari.
Cei 58 de participanți au fost inițiați în clasificarea și caracteristicile fiecărui tip de pseudopublicații. Au fost evidențiate dezavantajele publicării în revistele false și demonstrată modalitatea de aplicare a instrumentelor de identificare și evaluare a revistelor pseudoștiințifice (listele negre, ghidurile și checklist-urile de evaluare).
În cadrul cursului a fost prezentat Checklist-ul de evaluare a revistelor pseudoștiințifice elaborat de Biblioteca Științifică Medicală. Documentul propune un set de întrebări grupate care permit estimarea veridicității publicației. Poate fi solicitat și consultat la Centrul de Scriere Academică sau la unul din Centrele de Informare Infomedica.
Pentru e evita publicarea rezultatelor științifice în revistele pseudoștiințifice au fost evidențiate următoarele recomandări:
- evitarea recepționării mesajelor spam cu conținut dubios privind ofertele de publicare;
- consultarea listelor negre și a instrumentelor de identificare a revistelor, editorilor, conferințelor, metricilor etc.
- verificarea prezenței revistelor în bazele de date bibliografice și bibliometrice internaționale;
- editorii de baze de date ar trebui să acorde atenție sporită securității datelor cu caracter personal, în special protecției adresei de email;
- evaluarea revistei utilizînd checklist-urile recomandate;
- prudență și exigență în selectarea revistelor în care intenționați să publicați;
- solicitarea opiniei bibliotecarului;
- existența unui cadru legal care ar preveni și sancționa editarea revistelor false.
- transparența procesului de recenzare prin aplicarea metodei open review.
Activitatea a fost organizată în cadrul Proiectului MINERVA (Consolidarea Managementului Cercetării și Consolidarea Capacităților Open Science în Instituțiile de Învățământ Superior din Moldova și Armenia).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii