Cursul educaţional "Platforme educaționale online - instrumente utile de instruire”

Publicat: 20.10.2022

Pe data de 20 octombrie 2022, Biblioteca Ştiinţifică Medicală a USMF "Nicolae Testemiţanu" a organizat cursul educaţional "Platforme educaționale online - instrumente utile de instruire”, activitate organizată în cadrul Conferinței științifice anuale „Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță”.

Odată cu progresul rapid al tehnologiilor informaţionale moderne, comunicarea virtuală a devenit pe larg răspândită. Una dintre aceste forme de comunicare sunt webinarii sau, seminariile online și conferințele web. Platformele PlaceWare si Microsoft’s NetMeeting au fost cele care au dat startul acestei forme de comunicări. Un webinar este o prezentare educațională, la care oamenii din toate colțurile lumii participă în acelaști timp. Webinarul poate fi organizat sub diferite forme: seminarii, discuții, conferințe, prezentări și chiar traininguri, care au loc online. Cu toate că acestea au multe în comun, de a dezvolta anumite abilități sau de a obţine cunoștințe noi, ar fi bine să le diferențiem și să nu confundăm un webinar cu un webcast. Pentru a desfășura un webinar este necesară o platformă Webinar - un instrument care ne ajută să facem webinarii mai interactive, atractive și mai flexibile. Cele mai utilizate platforme gratuite în acest sens sunt GoogleMeet, Google Classroom,  Zoom. Identificăm şi platforme webinar cu plată: Gotowebinar, Livestorm, ClickMeeting, CiscoWebex, Webinar Jam, EverWebinar, Demio, dar şi platforme de comunicare, colaborare, împărtășire și dezvoltare proiecte: eTwinning, Edmodo,Twinspace (Etwining), Glogster. Pentru a crea prezentări și alte conținuturi pot fi utilizate Slidesmash, Canva,Slidesgo, Slidescarnival, care ne oferă șabloane gratuite, diferite fonturi şi opțiuni pentru paleta de culori și multe altele. Alte instrumente Calameo, Photopeach. Tehnologiile informaționale și platformele educaționale sunt indispensabile în activitatea bibliotecarilor, sunt un instrument excelent pentru instruire și formare continuă, dezvoltare personală și profesională și vizibilitate a muncii depuse. Instruirea prin intermediul noilor tehnologii a devenit prioritară, accesibilă şi foarte eficientă.

La curs au participat bibliotecari din cadrul bibliotecilor universitare din RM şi România, cercetători științifici, doctoranzi, rezidenţi, studenţi și alte persoane interesate, care au fost instruiţi privind utilizarea acestor platforme. Cursul a fost moderat de Zinaida Anisei, bibliotecar principal.

 

1
3
2
1
3
2

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-