Educatia mediatica BSM

Educația pentru media în Bibliotecă

Publicat: 16.04.2019

1În perioada 08.04-11.04.2019 la Biblioteca Științifică Medicală a IP USMF „Nicolae Testemițanu“ a avut loc instruirea privind Educația Mediatică cu genericul „Educația pentru Media în Bibliotecă”. Formatorul training-ului a fost Angela Gheorghița, bibliotecar principal în Secția Automatizare Tehnologii de Bibliotecă și Cercetare a  Bibliotecii Științifice Medicale a IP USMF „Nicolae Testemițanu“, participanta cursului „Promovarea educației mediatice prin intermediul bibliotecilor“. Cursul a fost organizat de IREX-Europa în parteneriat cu programul Novateca și cu suportul financiar al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă al Departamentului de Stat american și face parte din proiectul Consolidarea Presei Independente și Educație Mediatică în Moldova.2

Un grup de 10 bibliotecari din diferite subdiviziuni ale bibliotecii au avut posibilitatea să cunoască și să analizeze terminologia din domeniu precum ar fi:

  • Noile media
  • Media de socializare
  • Neticheta și comunicarea online
  • Știrea
  • Calitățile știrii, etc.

   Au avut loc discuții despre piramida inversată - baza creării unei știri corecte și atractive.

3Participanții training-ului au menționat tehnicile interactive de predare care au contribuit la dezvoltarea abilităților de concentrare și a logicii de gândire. La  instruirea finală bibliotecarii au avut sarcina de a elabora câte o știre și au completat Chestionarul de evaluare constituit din trei capitole: Conținut, Organizare.

La capitolele date au fost obținute următoarele rezultate:  

  • Informația a fost explicită, prezentată accesibil și clar.
  • Instruirea va contribui la dezvoltarea personală și profesională a participanților
  • Informațiile au fost asimilate rapid si corect, date fiind răspunsurile relevante la următoarele întrebări: ce este educația mediatică? ce este știrea? care este structura știrii? care sunt funcțiile mass-media?.
  • Bibliotecarii au exprimat  dorința de a participa la mai multe instruiri de așa tip.4

    Instruirea privind Media in Bibliotecă a fost foarte utilă si importantă, dovadă fiind prezenta Doamnei Director Liubovi Karnaeva care a avut plăcerea să înmâneze Certificatele de participare colegilor. 

 

1
2
3
4
5
6
7
8
1
2
3
4
5
6
7
8

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Considerați că BȘM trebuie să asigure accesul la raft pentru utilizatori?

Alegeri
Perioadă
-