Expoziţie de carte veche şi rară!

Publicat: 12.06.2015

Expoziţie de carte veche şi rară la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală,

Ministerul Culturii al Republicii Moldova

 

Imaginea a fost ștearsă.Pe data de17 iunie, ora 11.00, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va avea loc deschiderea expoziţiei cu genericul:„Valori bibliofile din Colecția Koch restaurate în Republica Federală Germania: Expoziție consacrată jubileului de 70 de ani de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.  

La expoziţie vor fi expuse selectiv 75 exemplare din lotul de 168 cărţi din Colecţia Koch, exportat temporar pe perioada decembrie 2012 – octombrie 2014 la Biblioteca Universităţii din Munchen, Republica Federală Germania. Publicaţiile au fost restaurate în atelierele performante „Depping Buchbinderei” din oraşele Munchen şi Munster de către restauratorii Susanne şi Gerit Depping. Vor fi prezentate diferite tipuri de restaurare: înlocuirea copertelor lipsă, cotoarelor; înlăturarea deteriorărilor cu păstrarea tuturor elementelor originale ale cărţii etc.

În februarie 2012, la USMF „Nicolae Testemiţanu”s-a aflat în vizita de lucru dl Dr. Sven Kuttner - specialist în manuscrise şi cărţi rare, colaborator la Biblioteca Universităţii din Munchen. Scopul vizitei a fost de a evalua Colecţia Koch şi de a veni cu recomandări în vederea conservării acesteia. Specialistul german a examinat publicaţiile şi a menţionat că starea fizică a colecţiei este satisfăcătoare, dar totodată a selectat publicaţiile cu grad de deteriorare avansat care necesitau intervenţii de restaurare: cărţi biodeteriorate de fungi (ciuperci), pagini cu pete de umezeală, parţial distruse - 8 ex.; cărţi cu componente materiale lipsă (fără copertă, cotor, pagini) – 88 ex.; cărţi parţial deteriorate – 72 ex. Printre acestea se numără publicaţii deosebit de valoroase: „Filosofia ocultă” de Agrippae, H. editată în 1533; „Canonul” de Avicennae în 2 volume editat în 1564; „Medicina universală” de Jean Fernelli editată în 1645; „Sintagma anatomică” de Iohann Veslingii editat în 1647; „Comentarii la cărţile lui Hippocrate despre epidemii” de Franciscus Valessius editată în 1621; „Istoria poporului evreu” de Josephus Flavius – ediţie masivă, în folio cu un aspect grafic deosebit editată în 1704 etc.

Această realizare se datorează eforturilor administraţiei IP USMF „Nicolae Testemiţanu” şi a Bibliotecii Ştiinţifice Medicale în cadrul relaţiilor de parteneriat cu Ministerul Federal al Sănătăţii din Germania în baza unui acord, care a reglementat circumstanțele restaurării cărţilor în afara ţării.

 

Vezi aici câteva din publicațiile restaurate:

Publicații restaurate 1

Publicații restaurate 2

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-