Expoziţie de carte veche şi rară la Muzeul Naţional de Etnografie și Istorie Naturală!
- vizualizări: 7
Expoziţie de carte veche şi rară la
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală,
Ministerul Culturii al Republicii Moldova
Pe data de 17 iunie, ora 11.00 la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a avut loc deschiderea expoziţiei cu genericul: „Valori bibliofile din Colecția Koch restaurate în Republica Federală Germania: Expoziție consacrată jubileului de 70 de ani de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. La eveniment a participat dl. Ion Ababii, rector IP USMF „Nicolae Testemiţanu”, prof. univ., dr. hab. şt. med., academician al AŞM; Lutz Stroppe secretarul de Stat al Ministerului Federal al Sănătăţii al Republicii Federale Germania şi delegaţia Ministerului Federal al Sănătăţii din Republica Federală Germania aflată în vizită oficială la „Nicolae Testemiţanu”; dl. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM; dl. Andrei Chistol, secretar de stat al Ministerului Culturii din Republica Moldova.
Expoziţia a fost inaugurată şi moderată de dl. Mihai Ursu, director general al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Cuvânt de deschidere a fost rostit de dl. Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu” în care a fost menţionată valoarea considerabilă a acestei colecţii unicat de carte veche şi rară Koch care se păstrează în fondul Bibliotecii Ştiinţifice Medicale USMF „Nicolae Testemiţanu”. Dlui a ţinut să mulţumească Ministerului Sănătăţii din Germania, în persoana secretarului de stat, Lutz Stroppe, pentru suportul considerabil oferit la efectuarea lucrărilor de restaurare a lotului de 168 cărţi din Colecţia Koch. Prin efectuarea acestor lucrări de restaurare în atelierele performante „Depping Buchbinderei” din oraşele Munchen şi Munster, cărţilor vechi şi rare din Colecţia Koch li s-a dat viaţă.
La expoziţie sunt expuse selectiv 80 exemplare restaurate cu prezentarea diferitor tipuri de restaurare: înlocuirea copertelor lipsă, cotoarelor, elementelor lipsă a paginilor etc. Înlăturarea deteriorărilor a fost efectuată cu păstrarea tuturor elementelor originale ale cărţii. Printre exemplarele restaurate se numără publicaţii deosebit de valoroase: „Filosofia ocultă” de Agrippae, H. editată în 1533; „Canonul” de Avicennae în 2 volume editat în 1564; „Medicina universală” de Jean Fernelli editată în 1645; „Sintagma anatomică” de Iohann Veslingii editat în 1647; „Comentarii la cărţile lui Hippocrate despre epidemii” de Franciscus Valessius editată în 1621; „Istoria poporului evreu” de Josephus Flavius – ediţie masivă, în folio cu un aspect grafic deosebit editată în 1704 etc.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii