Masa rotundă „Abordarea dilemelor medicale în politicile europene de sănătate“

Publicat: 04.12.2018

mr1În data de 03.12.2018, Centrul de Informare Europeană din cadrul Bibliotecii Științifice Medicale în colaborare cu Catedra de filosofie și bioetică a IP USMF „Nicolae Testemițanu“ au organizat masa rotundă cu genericul „Abordarea dilemelor medicale în politicile europene de sănătate“, cu participarea cadrelor didactice și a studenților anului IV de la Facultatea de Medicină de la IP USMF “Nicolae Testemițanu”. Relațiile dintre Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova sunt profunde și pluridimensionale. Republica Moldova participă la multe acorduri și programe ale UE, implementând strategiile politice europene medicale cu scop de organizare și monitorizare a problemelor existente. Instituția internațională, preocupată de acest subiect este Consiliul Europei, care studiază și lansează strategii eficiente menite să reglementeze diverse dileme morale, survenite în urma progresului tehnico-științific. În cadrul mesei rotunde cadrele didactice, Dr. Hab., conf. Univ. Vitalie Ojovanu, Dr. conf. univ. Anatolie Eșanu, dr. lect. univ. Ludmila Rubanovici, lector univ. Daniela Rusnac, lect. univ. Viorel Cojocaru au prezentat rapoarte, în care au vorbit despre corelarea activității medicale în cadrul unic European medical prin identificarea, reflectarea și conștientizarea ei pentru Republica Moldova.

mr2Următoarele rapoarte au fost prezentate de studenții anului IV: Luminița Calaraș, Alexandru Pușnei, grupa M1510, Mihaela Stoica, Anal Baluțel, gr. M1510, Valeria Cuprian, Emilia Surugiu, gr. M1507, Renat Petrachi, gr. M1507:

  1. Avortul – dilemă mereu actuală a civilizației și medicinii europene.
  2. Eutanasia drept subiect de abordare social-religioasă și etică.
  3. Mama surogat în câmpul abordărilor bioetice.
  4. Aspecte ale afecțiunilor oncologice în cadrul disputelor morale.

Atât cadrele didactice, cât și studenții au menționat, că este necesară formarea unei generații de medici instruiți care să facă față diferitor situații neordinare în activitatea lor. Reprezentanții domeniului medical și publicul larg trebuie să fie sensibilizați de consecințele nefaste, care pot să apară în deosebi în spațiul autohton, care este de fapt o zonă de tranziție de durată, o societate care din punct de vedere moral, juridic și politic se află abia la etapa de pregătire și înțelegere a unor astfel de provocări.

Participanților cu comunicări li s-au oferit cadouri din partea Bibliotecii Științifice Medicale și a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

1
2
3
4
5
6
1
2
3
4
5
6

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-