Masa rotundă „Fenomenul antipandemic în context civilizațional european”

Publicat: 30.11.2021

Masa rotundă „Fenomenul antipandemic în context civilizațional european”

 

1Pe data de 29 noiembrie 2021, Biblioteca Științifică Medicală în colaborare cu Catedra de filosofie și bioetică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au organizat o masă rotundă cu genericul „Fenomenul antipandemic în context civilizațional european”, eveniment ce se regăseşte în lista activităţilor propuse de Centrul de Informare Europeană al BŞM USMF “Nicolae Testemiţanu”, care în anul 2022 marchează aniversarea a 15-a de la fondare.  Evenimentul s-a desfășurat on-line, pe platforma Google Meet și a întrunit 101 participanți: cadre didactice, studenți, bibliotecari. La eveniment a fost prezent și coordonatorul Centrelor de informare UE și euro cluburilor, dnul Ghenadie Cojocaru.

Evenimentul a fost deschis de Olesea Dobrea, director adjunct al Bibliotecii Ştiinţifice Medicale, care a menţionat despre colaborarea fructuoasă dintre Bibliotecă şi Catedra de Filosofie şi Bioetică şi a mulţumit membrilor catedrei pentru că susţin iniţiativele şi se implică întotdeauna în activităţile organizate de bibliotecă. Această pandemie de coronavirus reprezintă criza globală de sănătate pentru societate și reprezintă una din cele mai mari provocări de după cel de-al doilea război mondial. Pandemia de COVID-19 a afectat toate statele membre ale UE, care se confruntă cu o creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri. Fiecare țară trebuie să se implice în a limita răspândirea COVID-19”, a conchis Olesea Dobrea.

Dnul Ghenadie Cojocaru, coordonatorul Centrelor de informare UE și euro cluburilor a apreciat înalt nivelul de organizare a evenimentului şi a saluta2t implicarea mediciniştilor în asemenea activităţi. De asemenea, dlui a venit cu un raport detaliat în ce priveşte asistenţa UE acordată RM în combaterea pandemiei de Covid-19. A îndemnat participanţii să utilizeze aceste date statistice în cercetările pe care le fac.

 Vitalie Ojovanu, dr. hab., conf. univ., şef Catedră Filosofe şi Bioetică, a relatat despre pandemia Covid-19 și relevarea unor probleme sociale ale statelor lumii contemporane.  Conferenţiarul Ion Banari s-a referit la vulnerabilitatea pacientului paliativ în actualitate şi cerinţele epidemiologice în contextul pandemiei. Ludmila Rubanovici, dr., lect. univ., a relatat despre reflecțiile bioetice ale vaccinării anti-Covid-19. Lectorul universitar, Viorel Cojocaru s-a axat pe accentuarea vulnerabilitatii detinutului in perioada pandemica. Iar Anatolie Eșanu, dr., conf. univ., a relatat despre abordările antipandemice europene din perspectiva expertizei bioetice.

Studenții USMF au prezentat o serie de rapoarte în care, de asemenea, au fost abordate subiecte actuale și interesante, ce relevă fenomenul antipandemic în context civilizaţional european:

 „Acțiuni antipandemice versus mentalitate social în spațiul European” (Alexandrina Ferdohleb, gr.M2104)

"Realizări antiepidemice Covid-19 ale Europei vs cazul Republicii Moldova" (Nicoleta Lisevici, gr.M2120) 

3 „Toleranța ca atitudine și comportament în medicină în perioada pandemică” (Daniela Tulbea, gr.M 2128)

 „Vaccinarea anti-COVID-19 și Convenţia europeană pentru protecţia drepturilor omului” (Rusnac Antonela, gr.M1633)

 „Confidențialitatea în vaccinarea contra COVID19” (Munteanu Cătălina, gr.M1631)

 „Factorul primordial în acțiunile antipandemice: medical și social” (Andrei Frățescu, gr.M2108)

Evenimentul a finalizat cu o serie de întrebări și răspunsuri vis-a-vis de subiectele abordate.

Biblioteca Ştiinţifică Medicală a oferit certificate de participare tuturor celor prezenţi la eveniment şi cărţi pentru raportori.

 

1
2
3
4
5
6
7
8
1
2
3
4
5
6
7
8

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-