Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis, 21-27 octombrie 2024

Publicat: 21.10.2024

OA weekÎn perioada 21-27 octombrie 2024, se desfășoară Săptămâna Internațională a Accesului Deschis cu genericul „Community Over Commercialization/Comunitatea mai presus de comercializare”. Acest generic vine să stimuleze un dialog deschis cu privire la prioritizarea intereselor publicului larg și ale comunității academice în ceea ce privește abordările pentru educația academică și cercetarea deschisă, identificând aspectele prioritare în acest context.  Acest eveniment este organizat anual la nivel global, fiind o oportunitate pentru a sprijini cercetarea, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor.

În fiecare an bibliotecile din întreaga lume pledează pentru o schimbare prin participarea la Săptămâna Internațională a Accesului Deschis (OA), eveniment global creat de SPARC și partenerii în anul 2008, care este o oportunitate pentru a deschide cercetarea, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor. SPARC este o organizație de advocacy non-profit care sprijină sistemele deschise de cercetare și educație. SPARC susține că toată lumea trebuie să aibă acces la cunoștințele care modelează lumea. La Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis participă persoane și instituții din întreaga lume, iar organizarea acesteia este condusă de un comitet consultativ global. Universitățile, colegiile, institutele de cercetare, agențiile de finanțare, bibliotecile și centrele analitice au folosit Săptămâna Internațională a Accesului Deschis drept o platformă pentru a convinge membrii comunităților să accepte politicile OA, pentru a prezenta beneficiile sociale și economice ale OA, pentru a atrage noi surse financiare în sprijinul publicării în Acces Deschis și multe altele.

În acest context, Biblioteca Științifică Medicală (BȘM) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” va organiza un program amplu de activităţi și invită responsabilii care găzduiesc și sprijină cercetarea științifică, cercetătorii care generează rezultate științifice, bibliotecarii și alte persoane interesate să coopereze pentru a promova inițiativa Accesului Deschis. 

1

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-