Şcoala de Vară, Tulcea, România (26-30 iunie 2017)

Publicat: 03.07.2017

Şcoala de Vară "Cultura Informaţiei"

26-30 iunie 2017, Tulce, România

 

scoala de varaDirectorul BŞM, Liubovi Karnaeva şi şeful Secţiei Automatizare Tehnologii de Bibliotecă din cadrul Bibliotecii Ştiinţifice Medicale a USMF „Nicolae Testemiţanu” din RM, Olesea Dobrea au participat, în perioada 25-30 iunie 2017, la Şcoala de vară „Cultura Informaţiei”, Tulcea, România.  Evenimentul a fost organizat graţie proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova”, finanțat de Programul Norvegian de Cooperare cu Eurasia în domeniul învăţământului superior, realizat în parteneriat între 18 biblioteci universitare din Republica Moldova, coordonat de Biblioteca Ştiinţifică ASEM în colaborare cu Universitatea din Bergen, Norvegia şi Universitatea Transilvania din Brașov, România.

Şcoala de vară a fost deschisă de coordonatorii proiectului: dr. Silvia GHINCULOV, directorul Bibliotecii Științifice a ASEM; Ane LANDØY, șef departament de la Biblioteca Universității din Bergen; prof. dr. Angela REPANOVICI, Universitatea Transilvania din Brașov, România.

În cuvântul de salut dna Silvia GHINCULOV a relatat despre realizările din cadrul Proiectului şi a mulţumit fiecărei instituţii partenere pentru implicare şi pentru contribuţia la buna realizare a obiectivelor Proiectului.

19264043 10210178443117011 1152617773 oAu fost organizate cursuri de informare, educație, precum și de formare continuă în Cultura Informaţiei. Participanții au luat cunoștință de nevoia de abilităţi în Cultura Informaţiei. Şcoala de vară a avut drept scop de a pune în discuție cele mai noi practici pedagogice în predarea Culturii Informaţiei; etapele sesiunii de instruire; instrumentele de redactare a textelor; interferenţele dintre Cultura Informaţiei şi Comunicarea ştiinţifică; etc.

O nouă oportunitate pentru bibliotecile universitare devin Centrele de Scriere Academică. Astfel, în cadrul evenimentului bibliotecarii s-au familiarizat cu noţiunea de Centru de Scriere Academică, de ce universităţile au nevoie de un asemenea Centru, etapele de constituire a acestora, serviciile pe care le oferă şi care ar fi aici rolul Bibliotecii?. De asemenea, bibliotecarii au avut misiunea de a analiza câteva Centre de Scriere Academică, de a determina care sunt serviciile comune pe care le oferă şi ce nu face un Centru de Scriere Academică. Fiecare Bibliotecă participantă în cadrul Proiectului a elaborat un plan strategic pentru crearea unui Centru de Scriere Academică în cadrul instituţiei, a fost argumentată necesitatea creării unui asemenea centru, precum şi rolul bibliotecii şi bibliotecarilor în formarea abilităţilor şi competenţelor de scriere academică.

Programul a fost unul foarte amplu şi util, cu tentă de noutate, a întregit diverse tematici ce ţin de Cultura Informaţiei şi a trezit un mare interes pentru specialiștii din domeniul biblioteconomiei din cele 18 biblioteci universitare din RM, iar prezența experților şi a formatorilor internaţionali a dat o pondere mai mare acestui eveniment. Prezentările au fost în format ppt, dezbateri, interactive, aplicaţii practice.

 

Sesiunile școlii de vară pot fi accesate online IDSI TV sau:

https://www.youtube.com/watch?v=g6NcZlAL6Lo

https://www.youtube.com/watch?v=sqlRgJjxHpg

 

Dobrea Olesea,

şef secţie Automatizare Tehnologii de Bibliotecă, BŞM

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-