Simpozionul Ştiinţific Internaţional „Valori Bibliofile” la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova

Publicat: 16.06.2023

Participare cu comunicare: „Valori bibliofile din Colecţia W. Kossakowski

în cadrul Simpozionului Ştiinţific Internaţional „Valori Bibliofile”

 

Pe data de 15 iunie 2023, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a avut loc Simpozionul Ştiinţific Internaţional „Valori Bibliofile”, organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Liga Bibliotecarilor din Republicii Moldova „Alexe Rău”, Societatea Ştiinţifică de Bibliofilie şi Ex-Libris „Paul Mihail” din Moldova, ediţia a XXXII-a: „Sfinţii mitropoliţi Varlaam şi Dosoftei, apărători ai ortodoxiei şi făuritori de limbă”.

1Biblioteca Ştiinţifică Medicală USMF „Nicolae Testemiţanu” a participat la Simpozion cu comunicarea Valori bibliofile din Colecţia W. Kossakowskiîn cadrul Secţiunii „Valori bibliofile din patrimoniul cultural: cercetare şi valorificare” (Autori: N. Şoroc, A. Stepanov). Comunicarea a fost prezentată de Nona Şoroc, bibliotecară principală, Sector Colecţii Speciale. În comunicare este prezentată colecţia personală de carte, care a aparţinut medicului-savant W. Kossakowski (1855-1915) - directorul primului Spital de psihiatrie din Basarabia, donată Bibliotecii Spitalului Clinic de Psihiatrie din localitatea Costiujeni, în perioada aa. 1953-1954. Au fost prezentate publicaţii valoroase din colecţie, printre care cărţi editate în limba slavonă cu caractere chirilice, care aparţin somităților în medicină: S. Botkin, L. Bertenson, S. Lukianov etc.; Ediţia periodică în 5 volume a lucrării „Guide du médecin praticien” (Ghidul medicului practician), autor F. Valleix (1807-1855), care este cea mai veche publicaţie din colecţie, editată în aa. 1865-1866, la Paris; culegeri anuale ale ziarului „Gazeta Lekarska” (Ziar medical), editate la Varşovia în anii 1884, 1888-1893; unica carte în limba română cu titlul „Alienatul în faţa societăţii și a ştiinței”, editată în anul 1877, la Bucureşti de către A. Sutzu - medic primar în spitalele civile din Bucureşti, care a abordat subiecte ce ţin de medicina legală, etiologia şi simptomatologia afecţiunilor psihice.

                                                                                                                                                                                                  Sursa: https://www.facebook.com/marketingbnrm/

 În ansamblu, valorile bibliofile din Colecţia W. Kossakowski, prezintă un suport informaţional valoros pentru specialiştii în domeniul medical și serveşte la studierea evoluţiei tratamentului diferitor maladii.

1
2
3
4
1
2
3
4

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-