USMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova se menține pe locul I la nivel național în clasamentul Webometrics
- vizualizări: 4110
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova se menține pe LOCUL I la nivel național și a urcat 41 de poziții la nivel mondial în Ranking Web of Universities (Webometrics), comparativ cu ediția din ianuarie 2023. Potrivit Raportului Webometrics publicat la sfârșitul lunii iulie curent, universitatea noastră se clasează pe poziția 263 printre universitățile din Europa Centrală și de Est, pe locul 1120 printre cele de pe continentul european și pe poziția 3647 printre cele peste 32 de mii de instituții prezente on-line la nivel global.
La capitolul Excelență Universitatea ocupă primul loc la nivel de țară și a avansat cu 95 de poziții la nivel mondial. Totodată, în ultimele șase luni, USMF „Nicolae Testemițanu” a avansat cu 453 de poziții la nivel mondial la capitolul Impact (Vizibilitate).
De asemenea, USMF „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este lider național în clasamentul internațional Transparență după numărul de citări în cele mai reprezentative profiluri Google Scholar. Astfel, universitatea noastră a înregistrat 38 953 de citări, cu 11 340 mai mult decât în ediția precedentă (ianuarie 2023 – 27 613 citări).
Rectorul Emil Ceban a felicitat comunitatea universitară cu această performanță, accentuând faptul că menținerea în poziția de lider național a instituției se datorează conștientizării misiunii și consolidării viziunii privind știința deschisă și integrarea în spațiul mondial al cercetării, eforturilor comune întreprinse și contribuției personale a fiecărui cercetător – angajat sau beneficiar de studii.
Constituit în 2004 de către Cybermetrics Lab din Spania (Spanish National Research Council, CSIC), Webometrics este un sistem de clasificare pentru universităţile din întreaga lume, ce are scopul de a motiva atât instituţiile, cât şi cercetătorii să aibă o prezență pe web care să reflecte cu acuratețe activitățile lor. Obiectivul principal al clasamentului Webometrics este de a promova Accesul Deschis la cunoștințele generate de universitate. Cea mai bună strategie pentru a îmbunătăți poziția în top este de a crește cantitatea și calitatea conținutului web.
Ranking Web of Universities este publicat de două ori pe an și analizează peste 32 de mii de instituții de învățământ superior din lume, după trei indicatori:
50% – Impactul (Vizibilitatea) – numărul total de linkuri (legături) externe pe care domeniul web al instituţiei le primește de la terțe părți (Ahrefs Majestic);
10% – Transparența (Deschiderea) – numărul total de citări ale cercetătorilor universității ce se regăsesc în topul celor 310 profiluri ale autorilor, din care se exclud primele 20 de profiluri (Google Scholar Profiles);
40% – Excelența – calitatea articolelor științifice publicate în reviste internaționale cu factor de impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate la 27 de discipline, conform datelor 2018-2022 (Scimago).
Și în ediția curentă, organizatorii au venit cu unele recomandări privind profilurile autorilor pe Google Scholar, și anume:
1. Necesitatea indicării denumirii oficiale a universității la afiliere și a adresei de e-mail a autorului/autorilor personalizată instituțional.
2. Crearea profilului personal în Google Scholar este voluntară, dar odată ce acesta este făcut public, responsabilitatea pentru corectitudinea informațiilor aparține autorului. GSC actualizează automat profilurile autorilor care, uneori, adaugă mașinal înregistrări și citări ce nu aparțin acestora. Autorii ar trebui să fie conștienți de aceasta și să-și revizuiască periodic profilurile. De asemenea, instituțiile ar trebui să-și monitorizeze profilurile membrilor comunității pentru a exclude înregistrări false, incorecte sau duplicate intenționat (sau neintenționat). Aceasta este cheia pentru clasament, deoarece orice instituție identificată cu asemenea neconformități poate fi exclusă din edițiile viitoare ale clasamentului.
3. Câteva universități au fost identificate că dețin două domenii web principale, însă doar cel mai bun clasat global este inclus în clasamentul principal.
4. Profilurile non individuale (reviste, departamente, grupuri, conferințe) sunt penalizate până la excluderea întregii instituții (numărul de citări este egal cu zero).
5. Practici rele. Dacă mai multe profiluri de autori ce nu aparțin universității sunt adăugate intenționat pentru a crește ratingul acesteia, instituția va fi exclusă din clasament. În ediția curentă au fost analizate peste 1 400 000 de profiluri Google Scholar.
Datele pentru clasamentul internațional Webometrics sunt colectate în primele săptămâni din ianuarie și iulie, acoperind peste 32 000 de instituții de învățământ superior din întreaga lume.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii