webometrics

USMF „Nicolae Testemițanu” – pe primul loc printre universitățile din țară, în clasamentul internațional Webometrics

Publicat: 05.08.2022

webometricsUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova se situează pe LOCUL 1 la nivel național, pe poziția 307 printre universitățile din Europa Centrală și de Est, pe locul 1195 pe continent și pe poziția 3975 în lume. 

Potrivit Raportului publicat de Ranking Web of Universities (Webometrics) la sfârșitul lunii iulie 2022, Universitatea a urcat 2695 de poziții în clasamentul instituțiilor prezente on-line la nivel global și a depășit 562 de instituții de pe continentul european, surclasând Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Universitatea de Stat din Moldova (USM), comparativ cu ianuarie curent. Menționăm că, mai mulți ani la rând, USMF „Nicolae Testemițanu” s-a menținut pe poziția a treia printre instituțiile de învățământ superior din țară.

Universitatea noastră a înregistrat o creştere a numărului de citări în Google Scholar, de la 20 651 de citări (ianuarie 2022) la 25 573  (iulie 2022), astfel menținându-se pe prima poziție la capitolul Transparență (Deschidere) la nivel național (https://www.webometrics.info/en/transparent). 

USMF „Nicolae Testemițanu” se clasează pe locul întâi și la indicatorul Excelență printre cele 25 de instituții de învățământ superior din țară incluse în topul internațional Webometrics. În special, evidențiem faptul că, universitatea noastră a reușit să avanseze, în ultimele șase luni, cu 3112 poziții la capitolul Excelență la nivel mondial.

Constituit în 2004 de către Cybermetrics Lab din Spania (Spanish National Research Council, CSIC), Webometrics este un sistem de clasificare pentru universităţile din întreaga lume, ce are scopul de a motiva atât instituţiile, cât şi cercetătorii. Obiectivul principal al clasamentului Webometrics este de a promova Accesul Deschis la cunoștințele generate de universitate. Cea mai bună strategie pentru a îmbunătăți poziția în top este de a crește cantitatea și calitatea conținutului web.

Ranking Web of Universities este publicat de două ori pe an și analizează peste 31 de mii de instituții de învățământ superior din peste 200 de țări, după o serie de indicatori: 

50% – Impactul (Vizibilitatea) – numărul total de linkuri (legături) externe pe care domeniul web al instituţiei le primește de la terțe părți (Ahrefs Majestic);

10% – Transparența (sau Deschiderea) – numărul total de citări ale cercetătorilor universității ce se regăsesc în topul celor 210 profiluri ale autorilor, din care se exclud primele 20 (Google Scholar Profiles);

40% – Excelența – calitatea articolelor științifice publicate în reviste internaționale cu impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate la 27 de discipline, perioada luată în calcul – 2017-2021 (Scimago).

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” deține întâietatea și în clasamentul repozitoriilor instituționale din țară potrivit RANKING WEB OF REPOSITORIES – TRANSPARENT RANKING: Institutional Repositories by Google Scholar, urcând pe prima poziție (iunie 2022) de pe a doua (ianuarie 2022). Repozitoriul instituțional al USMF „Nicolae Testemițanu” reprezintă patrimoniul universitar digital de publicații didactice, științifice și alte genuri de documente și cuprinde 12 700 de înregistrări GS, fiind urmat de Repozitoriul instituțional al UTM cu 12 600 de înregistrări GS. Scopul acestui clasament este de a sprijini inițiativele de Acces Deschis și, prin urmare, de a asigura accesul gratuit la publicațiile științifice. Indicatorii web sunt folosiți pentru a măsura vizibilitatea globală și impactul repozitoriilor științifice.

webometrics
webometrics
webometrics
webometrics
usmf
webometrics
LOCUL 1
citări
Google Scholar
clasament internațional
acces deschis
excelență
transparența
impact
cercetare
vizibilitate instituțională
repozitoriu

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-