Ziua mondială a bolilor pulmonare obstructive cronice (BPOC)

Publicat: 15.11.2023

1Pe data de 15 noiembrie 2023 este marcată cea de-a 22-a Zi Mondială a Bolilor Pulmonare Obstructive Cronice sub genericul „Respirația este viață! Acționați mai devreme!”, la iniţiativa Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD), membru al Forum of International Respiratory Societies (FIRS), în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății și grupurile de pacienți cu BPOC din întreaga lume.

Scopul celebrării Zilei Mondiale a BPOC este de a spori gradul de conștientizare și de a prezenta noi cunoștințe și strategii terapeutice pentru BPOC la nivel mondial. Tema din acest an își propune să evidențieze importanța sănătății pulmonare, a diagnosticului precoce și a intervențiilor timpurii asupra sănătăţii pulmonare. Aceasta poate include prevenirea factorilor de risc timpurii, monitorizarea sănătății plămânilor de la naștere, diagnosticarea BPOC într-o stare precursor și furnizarea de tratament. BPOC se manifestă prin leziuni ireversibile la nivelul plămânilor, prin agravarea problemelor de respiraţie şi obstrucţia cailor respiratorii, tuse cronică, adesea cu flegmă, oboseală.

BPOC este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, provocând circa trei milioane de decese anual. Se estimează că acest număr ar putea crește din cauza îmbătrânirii populației mondiale și a expunerii continue la factorii de risc.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în Republlica Moldova, 433 de persoane și-au pierdut viață din cauza BPOC în anul 2022, comparativ cu 489 de decese în a.2021 și 506 în a.2020.

Menținerea plămânilor sănătoși este o parte integrantă a sănătății și bunăstării viitoare, astfel, inițiative pentru a reduce povara BPOC au loc în întreaga lume, inclusiv programe de renunțare la fumat, reducerea poluării aerului din interior și exterior, precum și depistarea factorilor de risc din copilărie. Reducerea BPOC este inclus în Planul de acțiune global al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (BNT), dar și în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

În acest context, Biblioteca Ştiinţifică Medicală se alătură acestei Campanii şi Vă oferă posibilitatea să răsfoiţi rezultatele cercetărilor privind bolile pulmonare obstructive cronice. Vă invităm la Biblioteca Ştiinţifică Medicală, în Sala de lectură nr. 3 (str. Testemiţanu, 29), pentru a vizualiza Expoziţia tematică: Ziua mondială a BPOC!

BPOC

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-