Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Publicat: 31.01.2024

În fiecare an, pe data de 4 februarie, de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului sprijină Uniunea Internațională de luptă Împotriva Cancerului în iniţiativele de conștientizare, acţiunile de prevenire şi control al cancerului, diseminarea de noi cunoştinţe în domeniu. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, Uniunea Europeană a lansat Planul European de Combatere a Cancerului, al cărui parcurs de implementare în perioada 2021-2025 a fost publicat. O inițiativă emblematică din cadrul Planului European de Combatere a Cancerului este Registrul European al inegalităților în domeniul cancerului ce oferă date solide și de înaltă calitate cu privire la prevenirea cancerului și la îngrijirea pacienților oncologici.

"Close the care gap" este genericul din acest an a Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului. Comunitatea mondială îndeamnă la unirea vocilor și acţione privind îmbunătățirea accesului la îngrijire de calitate, inclusiv screening, depistare precoce, tratament și îngrijire paliativă. Ultimul an al acestei campanii va atrage atenția la un nivel superior, prin implicarea liderilor, prin angajamentul acestora de a acorda prioritate cancerului, de a crea strategii inovatoare menite să confrunte inechitatea și de a investi resursele pentru a crea o lume fără cancer. Prin creșterea gradului de conștientizare la nivel mondial, îmbunătățirea educației și catalizarea acțiunilor personale, colective și guvernamentale, vom contribui la crearea unei lumi unde cancerul poate fi prevenit, în care oamenii diagnosticaţi cu cancer pot beneficia de tratament și îngrijire echitabilă.

         ziua mondiala a canceruluiÎn acest context, Biblioteca Ştiinţifică Medicală se alătură acestei Campanii şi oferă posibilitatea de a Vă informa și studia rezultatele cercetărilor privind cancerul. Vă invităm la Biblioteca Ştiinţifică Medicală, în Sala de lectură nr. 3 (str. Testemiţanu, 29), pentru a vizualiza Expoziţia tematică: Ziua mondială a Cancerului!

Mai multe detalii:

https://www.worldcancerday.org/faqs

https://www.paho.org/en/campaigns/world-cancer-day-2024-close-care-gap

World cancer day

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-