Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

Publicat: 01.12.2017

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

 

stop SIDAZiua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA ("World AIDS Day") este marcată anual la 1 decembrie, fiind o oportunitate pentru populația de pe tot globul de a fi solidară în lupta sa împotriva sindromului HIV, de a oferi un suport persoanelor care suferă de această boală și de a-i comemora pe oamenii care au murit din această cauză.

În 2017, Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA se desfășoară sub sloganul "LET'S END IT. End isolation. End stigma. End HIV transmission", dorindu-se să se transmită mesajul că trebuie ca fiecare persoană să se alăture luptei pentru stoparea impactului negativ al HIV, pentru stoparea transmiterii acestui virus, pentru stoparea izolării persoanelor diagnosticate cu acest virus sau cu maladia SIDA.

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost inaugurată în 1988, în cadrul Conferinței mondiale privind SIDA, de la Londra. Ziua se marchează pe de o parte, pentru a sensibiliza și a-i comemora pe cei care au murit din cauza acestor boli, pe de altă parte, pentru a sărbători reușita referitoare la accesul crescut la tratament și servicii de prevenție.

Totodată, se are în vedere conștientizarea efectelor devastatoare ale SIDA și susținerea măsurilor de combatere a acesteia. În fiecare an, se desfășoară campanii pentru a atrage atenția asupra riscurilor de transmitere a virusului HIV și asupra posibilităților actuale de prevenție și tratament. Tema zilei este aleasă de Comisia campaniei mondiale de luptă împotriva SIDA, după consultări cu societatea civilă și organizații și agenții guvernamentale implicate în prevenirea și tratarea HIV/SIDA.

Virusul  Imunodeficienței  Umane (HIV) este  un  virus  care  afectează  celulele  albe  (limfocite  CD4) ale sângelui care protejează împotriva infecțiilor. Celulele infectate devin astfel producătoare ale  virusului  și  după  o  perioadă mor.  Virusurile  nou  produse  circulă în  sânge,  căutând  noi  celule  pe  care  să  le  infecteze, numărul  de  celule  albe  din  organism  scăzând  treptat  și  împreună  cu acestea și  imunitatea. 

SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite) apare atunci când numărul de limfocite CD4 scade, imunitatea este grav afectată, organismul nu se mai poate apăra împotriva altor virusuri și bacterii, astfel încât infecția cu HIV se agravează. SIDA poate să apară chiar la mai mult de zece ani de la infectarea cu virusul HIV. De asemenea, supraviețuirea după instalarea sindromului poate fi de mai mulți ani, dacă tratamentul este adecvat.

      În scopul promovării unui mod sănătos de viaţă, formării comportamentului fără risc, extinderii activităţilor de prevenire a infecţiei cu HIV, la data de 1 decembrie 2017, Biblioteca Științifică Medicală  organizează expozițiile tematice cu genericul "1 decembrie. Ziua Mondială de combatere a SIDA" la Centrul de Informare și Documentare al OMS, Sala de lectură nr. 3, Sala de lectură nr. 1 și nr. 2.

        Vă invităm să vizitaţi Biblioteca Științifică Medicală pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice).

stop-sida

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-