Ziua Mondială a luptei pentru combatere a HIV/SIDA
- vizualizări: 6
Ziua Mondială a luptei pentru combaterea
HIV/SIDA
Începând cu a. 1988, an de an, la 1 decembrie, este marcată Ziua Mondială a luptei pentru combatere a HIV/SIDA , zi care este dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA cauzată de răspândirea infecției cu HIV. HIV este virusul imunodificenței umane, care atacă și distruge sistemul imunitar al organismului deschizând calea unor infecții oportuniste. SIDA este sindromul imunodeficienței umane dobândite.
De la începuturile sale până în 2004, ONUSIDA a condus campania Ziua Mondială SIDA, selectând teme anuale, în consultare cu alte organizații de sănătate la nivel mondial. Începând cu 2008, în fiecare an tema Zilei Mondiale SIDA este aleasă de Comisia Mondială SIDA după consultări ample cu oameni, organizații și agenții guvernamentale implicate în prevenirea și tratarea HIV/SIDA.
În acest an, Ziua Mondială a luptei pentru combatere a HIV/SIDA va demara cu sloganul “Pledez pentru prevenirea HIV ”, care semnifică o oportunitate de conştientizare a pandemiei cauzate de HIV.
În Republica Moldova, doar jumătate din persoanele estimate îşi cunosc statutul HIV şi doar aproximativ 30% din cei estimaţi administrează tratament ARV şi în jur de 80% din ei au nivel nedectabil al virusului în sânge. În acest context, deşi se realizează activităţi de prevenire, tratament, îngrijire şi suport, intensificarea eforturilor in controlul acestei epidemii este un deziderat real pentru Moldova, scrie aids.md.
Declinul noilor infecții cu HIV în rîndul adulților a stagnat. Raportul UNAIDS “Lacunele în Prevenire” arată că la nivel mondial un număr estimat de 1,9 milioane de adulți au fost infectați cu HIV în fiecare an, cel puțin în ultimii cinci ani și că numărul de noi infecții cu HIV este în creștere în unele regiuni. Raportul arată că eforturile pentru prevenirea HIV trebuie revigorate în cazul în care lumea aderă la strategia Fast-track pentru a pune capăt epidemiei cu SIDA pînă în 2030.
Infecția HIV poate fi prevenită prin informare și educare. În scopul promovării unui mod sănătos de viaţă, formării comportamentului fără risc, extinderii activităţilor de prevenire a infecţiei cu HIV, la data de 1 decembrie 2016, Biblioteca Științifică Medicală va organiza expoziții tematice cu genericul “Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA”, în Sălile de lectură nr. 1, 2 şi 3.
Vă invităm să vizitaţi Centrul de Informare şi Documentare al OMS pentru a consulta resursele informaţionale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (monografii, ediţii periodice, manuale, rapoarte statistice).
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii