educatia mediatica

Bibliotecarii – promotori ai Educației Mediatice în comunitate

Publicat: 09.04.2019

„Dat fiind faptul că doar o populație informată,care dispune de competență mediatică, poate face alegeri raționale, nu emoționale, consolidarea programelor educaționale de formare a competenței mediatice și a competenței internet constituie unul din cele mai puternice instrumente de reducere a efectelor propagandei”.

Dunja Mijatovíc,

reprezentant OSCE pentru Libertatea Presei

 

În perioada 3-5 aprilie curent, IREX Europe în colaborare cu Internews Moldova (programul Media-M) a organizat prima rundă de sesiuni din cadrul training-ului „Promovarea educației mediatice prin intermediul bibliotecilor”. Scopul instruirilor a fost formarea formatorilor în Educația Mediatică, care, ulterior vor disemina și promova acest concept în instituțiile și comunitățile din care fac parte. În calitate de formator a fost Natalia Grîu, expert în Educația Mediatică, consultant superior la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din RM.

La training au participat 17 bibliotecari, reprezentanți ai bibliotecilor publice și universitare din țară, selectați în baza unui concurs. Biblioteca Științifică Medicală a USMF „Nicolae Testemițanu” din RM a fost reprezentată de Olesea Dobrea, șef secție Automatizare Tehnologii de Bibliotecă și Cercetare.

training educatia mediatica

   Participanții training-ului „Promovarea educației mediatice prin intermediul bibliotecilor”, IREX Europe

Training-ul a fost organizat în 12 sesiuni, pe parcursul a 3 zile (agenda se anexează). Cei 17 bibliotecari din RM au avut posibilitatea să exerseze practicile mediatice, să analizeze știri corecte și fake news, să învețe noi tehnici de comportament în spațiul online, comunicare, consolidare a cunoștințelor acumulate, sinergie, lectură (SINELG – Sistem Intercativ de Notare pentru eficientizarea lecturii și a gândirii). Un accent deosebit a fost pus pe inițierea formabililor în noțiuni de bază ale „fast food-ului” mediatic: mass-media, opinia publică, complexe media, neticheta, presa, știrea, noile media, dezinformare, manipulare, propagandă, breakingnews, jurnalism civic, fake news, troll, sinergie, pluralism media etc. Aceste instruiri au ajutat bibliotecarii să-și îmbogățească cunoștințele despre mass-media și să-și dezvolte abilitățile de gândire critică. Cursul de educație mediatică a contribuit la dezvoltarea abilităților necesare pentru a face față agresivității fluxurilor enorme de informații diseminate zilnic prin diverse canale media.

„Bibliotecarii, în calitatea lor de lideri și formatori de opinie trebuie să-și demonstreze competența mediatică prin capacitatea de a disemina și contribui ei înșiși la formarea gândirii critice a comunităților din care vin”, a specificat Natalia Grîu.

Educația mediatică este o provocare pentru bibliotecari. În acest context, Marina Rusu, bibliotecar la Biblioteca Științifică Centrală „Andrei Lupan” a Academiei de Științe a Moldovei, a menționat că provocarea ei cea mai mare a fost să învețe și să se descopere, să descopere oamenii, să învețe de la ei, să fie mai bună, să depășească unele limite și să iasă din zona sa de confort, să nu mai fie inhibată.

Pentru a participa la runda a 2-a de instruiri, bibliotecarii sunt  îndemnați să organizeze cel puțin 4 activități de instruire în instituție/comunitate. Ambele runde sunt obligatorii pentru a primi certificate de absolvire a cursului de Educație mediatică și pentru a putea participa la concursul de amenajare a Ungherelor Media (Zona Media) în bibliotecă.

Training-ul face parte din cadrul Proiectului Consolidarea presei independente și a Educației Mediatice în Moldova derulat de IREX Europe, în parteneriat cu programul Novateca și cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

IREX Europe este o organizație  nonguvernamentală, non-profit ce oferă programe inovative pentru îmunătățirea calității educației, consolidarea presei independente, stimulează dezvoltarea unei societăți civile pluraliste și contribuie la reducere conflictelor.

 

1
2
3
4
5
6
7
1
2
3
4
5
6
7
educația mediatică

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-