Sesiune de informare "Resursele și produsele informaționale de profil medical și farmaceutic cu acces deschis oferite de BŞM"

Publicat: 26.10.2023

Activitatea Bibliotecii Ştiinţifice Medicale este orientată spre susţinerea informaţională a proceselor de instruire şi cercetare ştiinţifică prin crearea, dezvoltarea şi promovarea resurselor şi produselor sale, şi prin acordarea de servicii moderne care să răspundă necesităților de informare ale comunității academice.

În contextul Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis, în data de 25-26 octombrie, Biblioteca Științifică Medicală a USMF ”Nicolae Testemițanu” în colaborare cu Biblioteca Centrului de Excelenţă în Medicină şi Farmacie “Raisa Pacalo” a organizat Sesiunea de informare “Resursele și produsele informaționale de profil medical și farmaceutic cu acces deschis oferite de BŞM”. Activitatea a fost organizată cu scopul de a promova produsele create de Bibliotecă, dar şi alte resurse informaţinale de profil medical şi farmaceutic în acces deschis, şi de a  dezvolta abilități de accesare și utilizare eficientă a acestora.

În acest sens, a fost prezentat Repozitoriul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie ”Nicolae Testemițanu” (https://repository.usmf.md/) care include și oferă acces la arhivele full-text a 7 titluri de reviste științifice medicale și farmaceutice locale, Protocoale Clinice Naționale, materiale ale conferințelor și ale evenimentelor profesionale, teze și rezumate ale tezelor de doctor, materiale multimedia ș.a. Colecția RI include aproximativ 22 mii publicații înregistrate. 

A fost demonstrat conținutul  Bibliotecii  Electronice Didactice (https://library.usmf.md/ro/library) care oferă acces la publicaţii didactice, ghiduri, cursuri de prelegeri, elaborări metodice etc. Această resursă informaţională oferă utilizatorilor posibilitatea de a consulta şi descărca, gratuit, versiunea electronică a manualelor şi materialelor metodice (în format PDF).

Formabilii au fost antrenați în accesarea catalogului web al bibliotecii (integrat pe platforma PRIMO) (http://primo.libuniv.md/), și au dezvoltat competenţe şi abilități de căutare și regăsire a informației la distanță. De asemenea, a fost demonstrat catalogul partajat al bibliotecilor universitare, LibUniv Catalog – care integrează cataloagele electronice), precum şi o gamă largă de resurse externe, la care accesul este pe bază de licenţă sau gratuit: bazele de date EBSCO, programele HINARI, AGORA, OARE, FAOSTAT, AGRIS, SpringerLink etc.. Totodată, cei prezenţi au descoperit vasta colecţie de resurse informaţionale, oferită de Primo Central Index. Primo Central Index cuprinde sute de milioane de resurse electronice ştiinţifice de importanţă regională sau globală: articole din reviste, cărți, recenzii, materiale ale conferințelor științifice, comentarii, documente legislative și multe altele, care sunt adunate de compania ExLibris direct de la editori sau din arhivele cu acces deschis. Participanții au apreciat facilitățile oferite de acest produs și posibilitatea de căutare simultană într-o multitudine de resurse informaționale.

De asemenea au fost prezentate şi alte resurse informaţionale: Directoriul Revistelor cu acces deschis (DOAJ), Instrumentul Bibliometric Naţional (IBN) etc.

1
2
3
4
1
2
3
4

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană

PRO (100%)
100%
CONTRA (0%)
0%
Voturi total: 1
Perioadă
-