congres

Sesiunea plenară „Actualități în Biblioteconomie și Știința Informării” și Sesiunea de comunicări „Implicațiile bibliotecilor academice în promovarea științei deschise”, organizate de BȘM în cadrul Congresului consacrat aniversării a 75-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu” din RM

Publicat: 23.10.2020

Pe data de 22.10.2020, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din RM a organizat, în premieră, Congresul consacrat aniversării a 75-a de la fondarea universității. În acest context, Biblioteca Ştiinţifică Medicală a participat la acest for ştiinţific concomitent cu celelalte subdiviziuni ale universităţii, antrenate în procesul de studiu și cercetare. Sesiunea plenară: „Actualități în biblioteconomie și știința informării”, organizată de BȘM,  a întrunit online 71 de participanți, specialiști din instituțiile infodocumentare naționale și internaționale. În calitate de invitați cu comunicări au fost: Elena PINTILEI, președintele Asociației Bibliotecarilor din RM; Cristina Ungur, șef serviciu Biblioteca „Valeriu Bologa” a UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, România; Viorica Lupu, director adjunct al Bibliotecii Republicane Științifice Agricole a UASM.

Accesează înregistrarea ședinței plenare „Actualități în Biblioteconomia și Știința Informării”.

COMUNICĂRI  ÎN  PLEN

1. Pintilei Elena. Bibliotecile din Republica Moldova în dimensiuni digitale. Probleme și perspective

2. Ungur Cristina.  Revistele medicale romanești la nivel național și internațional.

3. Lupu Viorica. Noile oportunități și implicațiile bibliotecilor academice în susținerea cercetării

Sesiunea de comunicări a avut loc în cadrul Secțiunii „Implicațiile bibliotecilor academice în promovarea științei deschise”. La eveniment, care s-a desfășurat în partea a doua a zilei, s-au înregistrat online 61 de participanți, atât bibliotecari din Sistemul Național de Biblioteci, cât și cei de nivel internațional, masteranzi de la specialitatea Comunicare și Teoria Informării, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM și alți specialiști din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” din RM.

Aceast congres este o pistă de decolare pentru tinerii specialişti şi o şcoală de instruire profesională continuă a bibliotecarilor, deoarece aici are loc trecerea în revistă a întregii activităţi ştiinţifice a bibliotecilor academice. Deasemenea, bibliotecarii au împărtășit experiențele și programele ample pe care le desfășoară în vederea promovării științei deschise. 

 

 Accesează înregistrarea Sesiunii de comunicări „Implicațiile bibliotecilor academice în promovarea științei deschise”.

 

COMUNICĂRI ORALE

 

  1. Ciornaia Irina. Unele concepte și componente ale Științei Deschise 
  1. Gorceag Silvia, Bordian Elena. Instrumente pentru facilitarea comunicării științifice în contextul Științei Deschise
  1. Sobețchi Vera, Costin Liudmila. Biblioteca – catalizator al accesului la cercetarea agricolă și obiectivele de dezvoltare durabilă
  1. Barov Tamilla. Implementarea programului DSpace-CRIS în repozitoriul instituțional IRMS - Nicolae Testemițanu SUMPh  
  2. Malahov Ludmila, Colesnicov Alexandru. Opțiuni  de  adaptare a  sistemului  informațional DSpace-CRIS
  3. Şoroc Nona, Stepanov Augustin. Obiecte memoriale a medicului-savant S. M. Rubaşov, păstrate în Muzeul Universitar USMF „Nicolae Testemiţanu”.
  4. Zavtur Galina. Donația de publicații a medicului-savant S. M. Rubaşov - în colecțiile BŞM USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Sesiunile au fost moderate de Olesea Dobrea, șef secție Automatizare Tehnologii de Bibliotecă și Cercetare din cadrul BȘM USMF „Nicolae Testemițanu” din RM.

Administrația BȘM aduce sincere mulțumiri tuturor participanților care au împărtășit bucuria evenimentului împreună cu echipa BȘM. Doar consolidându-ne eforturile și acționând împreună vom atinge succese și performanțe.

Toţi participanții vor primi certificate online din partea administraţiei Universităţii, în decurs de 30 de zile de la eveniment.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

Urmăriți-ne

Comentarii

Sondaj

Considerați că BȘM trebuie să asigure accesul la raft pentru utilizatori?

Alegeri
Perioadă
-